Alternating Current Fieled Measurement (ACFM) Method

روش ACFM یک تکنیک بازرسی الکترومغناطیس است که می تواند برای شناسایی و اندازه گیری عیوب شکستگی های سطحی (ی در بعضی موارد نزدیک به سطح) در هر دو متریال مغناطیسی و غیرمغناطیسی مورد استفاده قرار گیرد.ACFM یک تکنیک اختلال در جریان است که اساسا با تکنیک مرسوم جریان گردابی تفاوت دارد. وقتی که جریان متناوب از یک رسانا عبور می کند، این جریان به صورت “پوسته ای” در سطح تشکیل می شود. اگر یک ناپیوستگی یا ترک در سطح وجود داشته باشد،صفحه یکنواخت جریان دچار اغتشاش می شود. میدان مغناطیسی مرتبط با میدان الکتریکی و میدان مغناطیسی اغتشاش یافته (مرتبط با میدان الکتریکی اغتشاش یافته)  با استفاه از سنسورهای میدان مغناطیسی اندازه گیری می گردد. مطابق اصول استاندارد، دو سنسور در قسمت سر پروب گنجانده می شود و جریان یکنواختی با استفاده از میدان القایی به داخل اجزاء وارد می شود. پروب نیاز به الگوی خاصی برای اسکن ندارد و به منظور بازرسی پنجه جوش، پروب به سادگی در امتدارد پنجه جوش حرکت می کند.

جریان ACFM در اثر وجود ناپیوستگی

این روش یکی از متدهای به روز NDT بوده که برای تجهیزات زیر آب و سیستم پایپینگ روی آب کاربرد دارد. این روش برای تخمین عمر بحرانی سازه­ها و اصلاح عیوب آنها بکار گرفته می­شود. روش ACFM محل و اندازه ترک­های سطحی را بدون تخریب رنگ و عایق تشخیص می­دهد. یعی اینکه جهت بازرسی تجهیز نیازی به رفع عایق و رنگ نبوده تا مجدداً اعمال شوند. از طرفی، برای انجام این روش نیازی به داربست زدن و جداسازی تجهیزات نمی­باشد. لذا این روش هزینه­های بازرسی کمی دارد.

یکی از مزایای ACFM قابلیت بازرسی در زیر آب و عدم نیاز به خاموشی کارخانه برای انجام فرایند بازرسی است. برای ارزیابی و اندازه عیوب از نرم افزار استفاده شده و لذا اطلاعات نتایج قابل ذخیره سازی است. برای شرایط بازرسی زیر آب، اسکن کردن توسط یک اپراتور ساده قابل انجام می­باشد ولی برای تفسیر نتایج نیاز به اپراتور ماهر می­باشد.

از این روش برای بازرسی تجهیزات و ماشین­های بزرگ نیز قابل استفاده است، این تجهیزات شامل ماشین­های سنگین و تجهیزات آنها، پل­ها، ریل­ها و سیستم پایپینگ می­باشد. در هر یک از این شرایط، میزان مشکلات موجود در سیستم شناسایی شده و عمر کاری آنها تخمین زده می­شود.

شماتیکی از اصول روش به همراه پاسخ سیگنال ACFM به عیب

کاربردها:

استفاده از پروب جوش کدگذاری شده ACFM جهت بازرسی جوش­ها، پلیت­ها و تیوب­ها استفاده شده و امکان انجام بازرسی پیوسته، اندازه­گیری سریعتر و همراه با کاهش سایش پروب را فراهم می­کند. ترک و محل آن توسط نرم افزار محاسبه می­گردد.

پروب­های با چیدمان مقاوم در برابر پرتو برای کار در محیط­های خطرناک USNRC(U.S. Nuclear Regulatory Commission) و بصورت روباتیک طراحی شده­اند. این سیستم برای ارزیابی محل و اندازه ترک­های خستگی و خوردگی حفره دار شدن ساخته شده است. اغلب این فرایندها برای کار در زیر آب و بصورت روباتیک نیز مورد استفاده اند. استاندارد مرتبط با این روش:

  • ASTM E 2261-03: Practice for Examination of Welds Using the Alternating Current Field Measurement Technique

کاربرد هوا فضا ACFM شامل موارد زیر است:

  • تجهیزات حمل کننده هواپیمای نظامی و غیرنظامی
  • قطعات موتور شامل شفت و جرثقیل، سرسیلندر، دیسک توربین و ریشه پره
  • قطعات گیربوکس و دندانه چرخنده
  • اجزای نصب موتور و بدنه آن
  • پیچ، مهره و پیچ­های دندانه دار – wheels و hubs
  • خطوط هیدرولیک، پنوماتیک و گاز

متریال­هایی که توسط این روش قابل بازرسی­اند شامل: فولاد، فولادهای زنگ نزن، فولاد دوبلکس و سوپردوبلکس، Al و Ti
می­باشد.

دیگر کاربردها شامل:

  • بازرسی از ترک­ها و خوردگی حفره دار شدن در فرایند پایپینگ و مخازن، ساپورت سازه­های فولادی، کابل­ها و …
  • سازه­های عمرانی همچون پل­ها و ساختمان­ها
  • تمامی اجزای تحت تنش، سایش، خوردگی و خستگی اتومبیل

بازرسی جوش با استفاده از روش ACFM

0